Om paintball

Spelet
Två lag möts mot varandra. De två lagen börjar på var sin sida av banan och spelet börjar med en ljudsignal när lagen har diskuterat eventuell strategi. Spelet går ut på att skjuta ut motståndarlaget. När man har blivit träffade ropar man ”träff” eller ”markerad” och visar tydligt med att sträcka upp markören i luften och går långsamt ut från banan.

Skydd.
Det viktigaste skyddet i paintball är skyddsmasken. Masken skyddar ansiktet, öron men framför allt ögonen mot att träffas av bollen. Träffas ett öga av en boll kan du i värsta fall förlora synen. Därför: Skall mask alltid användas på spelområdet oavsett att du spelar eller inte. Är masken ner smetad av färg eller liknade, kliv då av banan och be om hjälp av spelledarna.

Overall, ger skydd för dina kläder, men även för att få rätt spelkänsla. Kommer det färg på dina kläder så går det oftast bort i tvätten. Bollarna som används är tillverkade av gelatin som används i många matvaror och är helt ogiftig.

Är paintball farligt ?
Det är en vanlig fråga som förekommer. Använder man skydden på rätt sätt och följer regler så är det inte farligt. Läs om skydd ovan på denna sidan. Bollarna är tillverkade av gelatin och när de träffar ett föremål går de oftast sönder och lämnar en färgglad markering. Om man använder skydd på rätt sätt och följer regler så i värsta man få blåmärken efter att ha blivit skjuten på nära håll. Minsta avstånd rekommenderat är 3-5 meter.